DUURZAAM BOUWEN EN INRICHTEN VOOR VOGELS


Ik ben vrijwilliger voor Vogelbescherming Nederland in de functie Stadsvogeladviseur. In die functie adviseer ik gemeente, architecten, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en particulieren over het vogelvriendelijk inrichten van de stedelijke omgeving. Bij deze wil ik graag wat suggesties voor duurzame ontwikkeling doen. Vogelvriendelijk bouwen en inrichten behoort daar ook toe, niet voor niets is door het nemen van vogelvriendelijke maatregelen aanspraak te maken op belastingvoordeelregelingen voor duurzaamheid (MIA/VAMIL).

Enkele voorbeelden van vogelvriendelijke maatregelen:

De naam Groene Oever kan eer aangedaan worden door natuurlijke oevers aan te leggen bij alle eventuele waterpartijen of de oever van de Lentse Plas (als daar al iets aan veranderd wordt). Natuurlijke oevers leveren veel mooie planten en bloemen, daar leven weer kleine beestjes in, zowel in als buiten het water. Die diertjes zijn voedsel voor verschillende vogelsoorten.

Verder zijn in de woningen voorzieningen voor vogels op te nemen.

Voor Huismussen zou de Vogelvide een goede optie zijn. Helaas is deze voorziening bij de Groene Oever niet toe te passen omdat de vlakke dakpannen die voor de woningen gebruikt gaan worden het niet toelaten. Mocht u toch nog wat meer over de Vogelvide willen weten dan is www.vogelvide.nl wellicht een goed beginpunt.

Gelukkig zijn Huismussen ook nog op andere manieren te helpen. Bijvoorbeeld door een stenen nestkast voor Huismussen in te bouwen. Zie bijvoorbeeld het Sperlingsmehrfachquartier op de website van Hasselfeldt Naturshutz, een Duitse leverancier van duurzame nestvoorzieningen. Het is ook altijd nog mogelijk een houten nestkast voor Huismussen op te hangen. Houten nestkasten gaan minder lang mee, daarom zou een regelmatige schilderbeurt nodig zijn. Nestkasten voor Huismussen zijn bijvoorbeeld bij Vogelbescherming Nederland te krijgen.

Huismussen zijn erg nuttig, ouders voeren hun jongen met een enorme hoeveelheid insecten. Die zijn vooral te vinden tussen inheemse planten, dus dit soort planten in plantsoenen en tuinen zouden zeker aan te raden zijn. De ouders zelf eten vooral zaden, dus als bewoners vogels willen voeren en er onder de inheemse planten ook wat zaadleverende planten groeien kunnen die ook voldoende te eten vinden. Met hagen en dichte struiken blijven mussen veilig voor katten en andere jagers. Tsja, deze vogeltjes zijn klein, maar stellen toch wat eisen aan de leefomgeving. Maar daar krijg je ook wat voor terug! Insectenbestrijders die de buurt enorm opvrolijken met hun gezellige gekwetter uit de hagen of getsjilp uit de dakgoot!

Mannetje Huismus in een Vogelvide in Noordwijk, foto: Hein Verkade.     Mannetje Huismus op een Huismussennestkast. Foto: Hans van Paddenburgh.


Voor Gierzwaluwen zijn inbouw-neststenen een zeer duurzame optie. Dit zijn nestkasten van houtbeton, een licht maar zeer stevig materiaal. Neststenen worden in de spouwmuur ingebouwd. Er zijn twee typen verkrijgbaar, 'zichtbaar' en 'onzichtbaar' te verwerken neststenen. De zichtbare komen gelijk met het metselwerk van de buitenmuur waardoor de voorkant van de neststeen waarin een invliegopening aanwezig is zichtbaar blijft. Hierdoor kunnen speelse verbanden aangebracht worden en is er een grote educatieve waarde. Bij de onzichtbare neststeen komt het metselwerk van de buitenmuur voor de voorkant van de neststeen, waarbij in het metselwerk een kleine opening (3 cm hoog, 7 cm breed) wordt opengelaten. Op de volgende website zijn verschillende voorbeelden te zien: www.gierzwaluwbescherming.nl/bouw_voorbeelden.html (hopelijk kan ik na de realisatie van de Groene Oever nog wat mooie foto's van voorzieningen in woonhuizen insturen!). Neststenen kunnen vanaf 5 meter hoogte worden ingebouwd, maar ideaal dicht onder de dakrand. Gierzwaluwen nestelen graag bij elkaar in de buurt, daarom is het raadzaam meerdere neststenen in de plannen op te nemen. Gierzwaluw-voorzieningen moeten beschermd worden tegen oververhitting en dus enkel in noordelijk of oostelijk georiënteerde gevels geplaatst worden. Gierzwaluwen kunnen ook geholpen worden met houten nestkasten. Beschut tegen regen houden die het ook wel een tijd vol, maar vroeg of laat moeten ze wel opnieuw geschilderd worden. Het duurt vaak even voor Gierzwaluwen een nestplaats bezetten, maar als dat eenmaal gebeurt volgen er snel meer en ze blijven hun nestplaats het leven lang trouw!
Gierzwaluwen geven een echte show weg! Met hun spectaculaire duikvluchten boven de daken laten ze vaak mooie luchtacrobatiek zien. Het zijn dan ook echte specialisten die op nestelen na hun hele leven in de lucht doorbrengen! Het uit de lucht vangen van vliegende insecten, al vliegend drinken, al vliegend nestmateriaal verzamelen, vliegend paren en zelfs vliegend slapen! Als u vragen heeft of advies zoekt kunt u bij me terecht! Voor meer informatie over Gierzwaluwen met o.a. filmpjes van binnenin een nestkast zie www.xjochemx.nl/gierzwaluwen.

Een neststeen voor Gierzwaluwen vlak voordat deze achter het metselwerk verdwijnt. MaasWaal Nijmegen, foto: Jochem Kuhnen.     Neststenen voor Gierzwaluwen in Noordwijk. Foto: Hein Verkade.


Hieronder een filmpje van inspecterende Gierzwaluwen bij een ander bouwproject van Heijmans, namelijk project Hessenberg in het centrum van Nijmegen. Voor meer informatie zie bovenstaande website onder "Gierzwaluw-projecten".



Enkele interessante leestips en links:

(Dit zijn slechts enkele voorbeelden, deze lijst is niet compleet en is willekeurig samengesteld.)

www.vogelbescherming.nl/checklist
Een checklist waarmee door het beantwoorden van eenvoudige vragen kan worden nagegaan wat de mogelijkheden zijn voor natuurvriendelijk bouwen.

Stadsvogels (bouwen, beleven, beschermen)
Boek van Vogelbescherming Nederland. Een overzicht van vogels in de stad en de maatregelen die voor deze soorten genomen kunnen worden. Hier wordt veel naar verwezen in bovengenoemde checklist. Tirion Natuur, ISBN 978-90-5210-775-2

Vogels – voorzieningen:

www.hasselfeldt-naturschutz.de/vogelschutz.html (Duits, houtbetonnen voorzieningen)
www.vivara.nl (nestvoorzieningen, zowel houtbeton als hout, voer, etc.)
www.waveka-nestkasten.nl (nestvoorzieningen van houtbeton en dakpannen)
www.reszto.nl (nestvoorzieningen van houtbeton en dakpannen)
http://livingroofs.org (Engelstalig, over groene en bruine daken)
www.vogelbescherming.nl (beplantingstips, voorbeelden, tuinadvies)

Vogels – informatie:

www.vogelbescherming.nl
www.gierzwaluwbescherming.nl

Vleermuizen – voorzieningen:

www.hasselfeldt-naturschutz.de/flederm.html (Duitstalig, houtbetonnen voorzieningen)
www.vleermuizenindestad.nl/node/70 (veel voorbeelden van diverse mogelijkheden)
www.vivara.nl (vleermuiskasten, zowel houtbeton als hout)

Vleermuizen – informatie:

www.vleermuizenindestad.nl
www.vleermuis.net (vleermuiswerkgroep Nederland)
www.zoogdiervereniging.nl

Insecten en groen:

www.wildeweelde.org (vereniging voor vakmensen natuurrijk groen, bijv. tuinarchitectuur, aanleg, kwekerijen en onderhoud)
www.wildebijen.nl (informatie over de vele soorten)
www.bijenhotels.nl (hoe wilde bijen te helpen)
www.vlinderstichting.nl (informatie over vlinders, vlindervriendelijk tuinieren en meer)
www.drachtplanten.nl (lijst van planten die goed zijn voor insecten)
www.knnvhoorn.nl (zadenlijst voor planten interessant voor insecten en vogels en nestkasten)
www.knnv.nl/haarlem (zadenlijst voor planten interessant voor insecten en vogels)
www.kaardebolnijmegen.nl (kleinschalige wilde planten kwekerij)
www.dekeltenhof.nl (vaste planten kwekerij, gespecialiseerd in heemplanten)
www.deheliant.nl (wilde planten kwekerij)
www.arnicakwekerij.nl (inheemse vlinderplantenkwekerij, tuinontwerp en meer)
www.morgenster-zaden.nl (zaden van inheemse planten)
www.bolster.eu (biologische zaden)
www.vivara.nl (diervriendelijke planten)

Vlinders in de tuin
Boek van de Vlinderstichting met tuinideeën en praktische tips. KNNV Uitgeverij ISBN 90-5011-124-6.

Naar meer natuur
Boek van Ger Londo over het creëren van milieus voor natuurontwikkeling. KNNV Uitgeverij ISBN 9789050113069

Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

Vriendelijke groeten, Jochem Kühnen. www.xjochemx.nl